Remote werken aan een ICT project

Een ICT project kan met de juiste begeleiding goed op afstand gemanaged worden. Wij geven graag advies over het succesvol managen van ICT projecten.

Stappenplan remote ICT project

1. Alles begint met een goed uitgewerkt plan

Voordat men begint aan een ICT project zoals een website, webshop of applicatie is het van groot belang dat iedereen precies weet wat van hen verwacht wordt.

Designs

Met designs krijgen alle betrokkenen een feeling met de te bouwen applicatie, website of webshop

    • – huisstijl
    • – design van front-end
    • – design van uitingen

 

Wireframes

Met wireframes kan het volgende inzichtelijk worden gemaakt:
– frontend van de applicatie, website of webshop
– backend van de applicatie, website of webshop
– overzicht van medewerkers en hun verantwoordelijkheid. Bij voorkeur met foto zodat men een beeld heeft van het team

Beschrijving

Daarnaast zullen alle betrokkenen in het project op de hoogte moeten zijn van het volgende:
omschrijving van het te bouwen systeem
wanneer is de applicatie, website of webshop succesvol
doelgroep bepaling

Content en SEO strategie

Voor zowel SEO als SEA is het belangrijk dat men een goede structuur/ sitemap opzet voor zowel content, producten als filters. Deze sitemap is dan niet alleen de basis en onderverdeling van de content die geschreven wordt maar ook de basis voor alle SEO. Om dit goed te doen en op de juiste manier neer te zetten dient men hier in de startfase al mee te beginnen.

Planning

Een vooraf bepaald time frame met milestones geeft een goed beeld tijdens het ICT project of men nog op schema loopt. Wij adviseren altijd om een periode extra te nemen welke niet binnen het team gecommuniceerd wordt. Vaak komen er tijdens het proces extra werkzaamheden bij en door het incalculeren van wat extra tijd lukt het beter om de deadline na te komen.

Planning ICT project

Budget

Zorg altijd voor wat extra ruimte binnen het budget voor onvoorziene kosten. Gedurende het project kan het voorkomen dat er verbeteringen kunnen worden aangebracht, dat er extra advies nodig is of dat er dingen simpelweg verkeerd gaan welke opnieuw moeten worden ontwikkelt. Wanneer men hier geen budget voor heeft kan het gehele project in gevaar komen.

2. Zorg voor goede apparatuur en een goede internetverbinding

Besturingssystemen

Voor het werken op afstand is het belangrijk om te weten wie met welke apparatuur werkt. In het proces kunnen verschillende bugs voorkomen welke enkel bij een besturingssysteem zoals IOS of een browser zoals Safari zichtbaar zijn. Een overzicht van alle medewerkers met deze gegevens kan meer duidelijkheid verschaffen bij een eventuele discussie op het gebied van aankomende bugs. Tevens is dit een check om te kijken of alle besturingssystemen up to date zijn, ook met betrekking op veiligheid.

Internetsnelheid

De snelheid van internet is cruciaal bij het opleveren van een succesvol ICT-project. Het is belangrijk om te kijken hoe het de internetsnelheid van medewerkers gesteld is. Deze kan dan eventueel worden verbeterd door het afnemen van betere diensten of het toevoegen van een goede router.

Beveiliging

Denk ook aan de beveiliging en maak hiervoor desgewenst een plan. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor de medewerkers duidelijk of ze wel of niet op een openbaar wifi netwerk mogen werken en hoe hun PC is beveiligd.

3. Investeer in goede communicatie mogelijkheden

Effectieve communicatie is van groot belang om alle mogelijke vormen van samenwerking te garanderen. Maak een vooropgezet plan met beleidslijnen om te bepalen hoe de communicatie verloopt en welke medewerkers daarbij betrokken zijn.

Communicatie ict project

Probeer alle communicatie van groepen zoveel mogelijk via schrift te doen in bijvoorbeeld Skype en zorg ervoor dat er altijd een medewerker verantwoordelijk is in deze groep voor hetgeen daar besproken is. Op deze manier is de communicatie altijd terug te lezen voor alle betrokkenen binnen deze groep. Ook kunnen bevindingen worden doorgevoerd in een PMS systeem zoals Slack of Jira. Gebruik voor het managen van een project altijd een PMS Project Management Systeem zodat alle communicatie overzichtelijk geordend wordt. Maak voor elk gedeelte binnen het project een aparte pagina aan. Op deze manier staat alle informatie bij elkaar en kunnen alle betrokkenen zien wat de status is van het project.

Bekijk ons handige overzicht: Tools voor remote developers

4. Persoonlijke aandacht

Zorg ervoor dat iedereen binnen het proces persoonlijke aandacht krijgt. Managers of team-leads moeten een vast tijdstip per week inplannen om te kijken hoe het met de medewerker gaat waar ze verantwoordelijk voor zijn. Op deze manier voelen alle medewerkers zich betrokken bij het proces en krijgen ze de ruimte om eventuele verbeteringen aan te brengen of kunnen ze tijdig aan de bel trekken wanneer bepaalde deadlines niet worden behaald. Deze gesprekken zijn bij voorkeur telefonisch omdat dit persoonlijker is dan een chatgesprek.

 

Remote ICT project opzetten

Bent u van plan om een remote ICT project op te zetten neem dan contact met ons op. Wij kunnen u helpen met advies, planning en design. U kunt via Basers remote developers inhuren tegen aantrekkelijke prijzen.